Customer Case: Universal IT

Vertixo is een essentieel onderdeel van onze keten

Universal IT: "Vertixo is een essentieel onderdeel van onze keten"

Universal IT levert intelligente cloudoplossingen aan bedrijven die vooroplopen in hun markt en die net wat innovatiever zijn dan anderen in het uitvoeren van hun werkprocessen. Als softwarespecialist wil het bedrijf zo min mogelijk bezig zijn met hardware. “Hardware is essentieel voor onze kwaliteit van dienstverlening, maar het mag ons geen tijd kosten. Daarom werken we samen met Vertixo.” Een gesprek met Alex van der Stam en Saskia Loeff.

Universal IT levert cloud oplossingen die zijn gebaseerd op drie pijlers: security, intelligente communicatie en IaaS-diensten in Azure en in de eigen Universal cloud. “Wij zijn echte softwaremensen”, zegt Loeff. “We hebben weinig interesse in kabels, servers et cetera.

Maar we weten wel dat de infrastructuur essentieel is voor onze dienstverlening. Daarom zochten we een lokale partner die extra diensten kan leveren boven op de supportcontracten die we hebben met de hardware vendors. Vertixo is fysiek gevestigd in één van de twee datacenters waar wij mee samenwerken. Dat is voor ons heel belangrijk.”

"Vertixo levert extra hardwarediensten boven op de supportcontracten die we hebben met hardware vendors."

Commercieel directeur Universal IT, Saskia Loeff

Sparringpartner

De samenwerking is ontstaan in 2016, vertelt Van der Stam. “Wij gingen over naar een ander datacenter in Arnhem en op een vraag van ons die zij niet direct konden beantwoorden, zeiden zij: ga eens met Vertixo praten. Zij hebben verstand van zaken. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Behalve dat zij de handjes leveren op het gebied van infrastructuur, zijn ze voor ons een sparringpartner. Wij willen de beste cloud provider zijn. Dat valt of staat met keuzes die je maakt op het gebied van infrastructuur. Vertixo denkt op dat vlak met ons mee. Ze behoeden ons voor denkfouten, ze stellen kritische vragen en dragen alternatieven aan. Daarnaast is het gewoon fijn dat ze fysiek in onze datacenters zitten. Ze kunnen meteen assistentie verlenen als dat nodig is, bijvoorbeeld als een serverleverancier toegang moet hebben tot onze racks.”

In control blijven

Hoewel er geen strak selectieproces aan de samenwerking voorafging, had Universal IT wel degelijk enkele belangrijke criteria waar Vertixo aan moest voldoen. Naast lokale aanwezigheid en uiteraard een goede prijs/kwaliteitverhouding zijn de ISO 27001-certificering (security) en de SLA belangrijk. Loeff: “De SLA is voor ons een heel wezenlijk document. Vertixo maakt immers onderdeel uit van onze keten en wij moeten aantonen dat onze volledige keten secure en goed geconnect is. Tegelijkertijd zien we soms dat partners de SLA heel strikt hanteren; die eerst gaan lezen of ze ons volgens de SLA wel moeten helpen en hoe lang ze over een oplossing mogen doen. Het prettige aan de samenwerking met Vertixo is dat ze de SLA flexibel invullen. Die flexibiliteit is heel waardevol.”

"De ISO 27001 certificering is voor ons heel belangrijk"

Commercieel directeur Universal IT, Saskia Loeff

Van der Stam vult aan: “Wij leveren kritische clouddienstverlening aan onze klanten. Het is dus uitermate belangrijk dat wij te allen tijde in control blijven. Vertixo snapt hoe belangrijk het voor ons en onze klanten is dat onze diensten altijd blijven draaien. Ze zullen altijd eerst helpen en zich dan pas afvragen of die werkzaamheden binnen het contract vallen of dat ze daar een extra factuur voor sturen. Dat is een andere insteek dan wanneer je puur vanuit de SLA opereert.”

Vaste contactpersoon die onze omgeving kent

Hij vindt de schaal van Vertixo ook prettig. “Het is een relatief klein bedrijf. Wij hebben een vaste contactpersoon die alles van onze omgeving weet. Als er iets aan de hand is, heeft hij aan een half woord genoeg.” Tegelijkertijd is die schaal voor Loeff ook wel een bron van zorg. “Wat als een van de key techneuten een andere baan vindt? Of als er een partij komt die vanwege de kennis een interessant overnamebod doet?”

Van der Stam wil daar liever niet te veel bij stilstaan. Want, zegt hij, “in deze wereld draait alles om kennis en die kennis is schaars. Dat geldt zowel voor hardware kennis als voor kennis over software. Wij zijn blij dat wij een partij met veel hardware kennis gevonden hebben.”

Hele keten transparant

Zelf is Universal IT zo’n partij met schaarse kennis op het gebied van cloud software. Het is bijvoorbeeld een van de weinige Tier 1 partners in het Microsoft Cloud Solution Provider-programma, daar waar veel concurrenten er één, twee of soms zelfs drie partijen tussen zetten waardoor de klant niet meer weet wie er eigenlijk aan de knoppen zit. “Dat is niet onze manier van werken”, zegt Van der Stam. “Wij vinden: als cloud leverancier moet je volledig in control zijn. Uiteraard over de softwareoplossing die je biedt aan de klant, maar ook over de hardware. Wij maken die hele keten voor onze klanten transparant en inzichtelijk via onze portal. De hardware maakt onlosmakelijk onderdeel uit van die keten en daarom is het voor ons ook zo belangrijk dat Vertixo diezelfde transparantie biedt. Alleen door die transparantie kunnen wij onze klanten garanderen dat we end-to-end in control zijn.”

"Het is voor ons belangrijk dat Vertixo dezelfde transparantie biedt als wij, zodat onze klanten zien dat we end-to-end in control zijn"

CEO Universal IT, Alex van der Stam

Samenvattend denkt Loeff dat de klik vooral zo goed is omdat Universal IT en Vertixo qua bedrijfscultuur op elkaar lijken. Loeff: “Je komt in de IT best veel bedrijven tegen die meer beloven dan ze waarmaken. Partijen waarbij dingen moeizaam gaan, bijvoorbeeld omdat er drie afdelingen betrokken zijn bij een change of omdat accountmanagers ieder jaar van baan veranderen, zodat er eigenlijk niemand is die jouw omgeving goed kent. Wij houden van vaste contactpersonen en afspraak is afspraak. En we willen onze klanten positief kunnen verrassen door net wat meer te leveren dan dat zij dachten te krijgen. Vertixo hanteert diezelfde norm. Een norm die in onze ogen normaal hoort te zijn, maar die dat in ons vakgebied helaas niet is.”