Customer Case: Didata Automatisering

Vertixo ondersteunt in alle fases van ons online groeipad

Didata: "Vertixo ondersteunt in alle fases van ons online groeipad"

Softwarebedrijf Didata ontwikkelt en verkoopt software voor groothandels en dealer- en serviceorganisaties. Ongeveer de helft van de klanten neemt deze software momenteel uit de cloud af, en dat aantal groeit snel. Om de continuïteit van de cloudsoftware te garanderen, werkt Didata al vijf jaar samen met Vertixo. “Vertixo luistert naar zijn klanten en levert een vorm van maatwerk die we bij andere partijen zelden zien.”

Didata is onder technische groothandels bekend vanwege Mavis, de ERP- en WMS-software. De WerkbonApp is een toepassing speciaal voor dealer- en serviceorganisaties. Tot slot levert het bedrijf webshopsoftware voor deze beide klantgroepen. Klanten kunnen naar keuze de software on-premise afnemen of als SaaS-dienst uit de cloud.

Hoewel de boodschap die je wilt overbrengen natuurlijk centraal staat, moeten we mee in die ontwikkelingen. Er komen steeds meer communicatiekanalen, de uitingen zien er steeds gelikter uit en de mogelijkheden om interactief te communiceren met klanten nemen toe.”

"Zoals wij onze klanten ontzorgen, zo willen we zelf ook ontzorgd worden als het gaat om hosting en connectivity."

Salesmanager bij Didata, Nick Kweldam

Meer dan een rack en connectivity

Didata kwam bij Vertixo terecht nadat het datacenter in Doetinchem ermee stopte en het bedrijf op zoek ging naar een nieuwe partij in Arnhem. Didata had op dat moment helemaal geen plannen om een managed service provider op het gebied van hosting en connectivity in te schakelen. Jan Straatman, netwerk- en systeemspecialist bij Didata, zegt: “We wilden eigenlijk weer alles zelf doen en hadden alleen wat hulp nodig bij de glasvezelverbinding naar het nieuwe uitwijkdatacenter. Die hulp had het Arnhemse datacenter belegd bij Vertixo. Zo kwamen we met elkaar in contact.”

Al snel had Didata behoefte aan meer dan alleen een rack en connectivity. Straatman: “Vanuit onze initiële vraag begon Vertixo al snel op meer gebieden mee te denken. Want het lukt ons best om een omgeving op te zetten, maar hoe beslis je hoeveel bandbreedte je precies nodig hebt? En hoe snel die verbinding precies moet zijn? We hadden al snel in de gaten dat Vertixo gespecialiseerde kennis bezit die wij niet hebben. Zeker naarmate de belasting op onze omgeving hoger werd, werd de relatie intensiever. Nu ondersteunt Vertixo ons op alle gebieden die te maken hebben met hosting en connectivity.”

The devil is in the detail

Dat is prettig, want Straatman is met slechts één andere collega verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van de cloudomgevingen, waar heel veel klanten gebruik van maken. “Met zo’n klein team moet je een generalist zijn; we moeten overal verstand van hebben. Als generalist kun je gewoon niet ook nog alles weten van alle details, terwijl die details wel cruciaal zijn voor de continuïteit van onze dienstverlening. Door gebruik te maken van managed services verhogen wij onze betrouwbaarheid richting onze klanten.”

Voorheen nam Didata standaard datacenterdienstverlening af. “Het grote verschil met de huidige situatie is dat Vertixo niet denkt in standaarden, maar in wat de klant nodig heeft. Er is ruimte om iets aan te passen, om dingen anders te doen.”

"Vertixo denkt niet in standaarden, maar in wat een klant nodig heeft."

Netwerk- en systeemspecialist bij Didata, Jan Straatman

Groeipad uitzetten

Waar voor Straatman de techniek belangrijk is, kijkt Kweldam naar de businesskant: “We hebben vanwege onze groei een schaalbaar platform nodig, dat uiteraard ook heel stabiel is. Vertixo voorziet ons proactief van advies en denkt met ons mee. Niet alleen over onze huidige situatie, maar ook over ons groeipad. Omdat we zien dat steeds meer van onze klanten kiezen voor SaaS, zijn we ons nu al aan het voorbereiden op de toekomst. Een toekomst waarin continuïteit, veiligheid en schaalbaarheid nog belangrijker worden. We maken nu al keuzes die daarbij aansluiten.”

"Door onze sterke groei zijn we continu bezig met het upgraden en uitbreiden van onze omgeving. Vertixo denkt op alle terreinen mee."

Salesmanager bij Didata, Nick Kweldam

Flexibel en transparant

Straatman is met name te spreken over de flexilibiteit van Vertixo. Hij geeft een voorbeeld. “Vorig jaar hadden we een uitbreiding van onze serverracks. Vertixo was daar niet bij betrokken, we handelden dat rechtstreeks met het datacenter af. Op het moment U liepen we bij de migratie toch tegen een probleem aan waar we niet uit kwamen. We belden Vertixo en zij boden direct hulp, zonder dat er een contract of offerte aan ten grondslag lag. Ze vertrouwen erop dat het financiële gedeelte wel goed komt. Het tekent hun manier van zakendoen.”

Kweldam vindt de transparantie prettig. “Vertixo monitort de omgeving en wij kijken in precies dezelfde dashboards mee. Als een verbinding uitvalt, dan zien wij dat dus direct. Normaal gesproken weet je als klant dat soort dingen niet, dan krijg je alleen een overzicht van verstoringen die impact hebben gehad op jouw omgeving. Die openheid is leuk, want zo weten wij ook hoe snel Vertixo problemen oplost en hoe proactief ze zijn.”

Het valt Straatman op dat Vertixo geen overhead heeft, geen eerste lijn die nauwelijks iets van de omgeving afweet. “Het zijn allemaal techneuten die zelf weten wat ze moeten doen om iets op te lossen. Als wij bellen, zijn ze nooit verrast, want ze hebben zelf in hun monitoringsysteem ook al gezien dat er wat aan de hand is. Het antwoord is meestal: we weten ervan, we werken eraan en over zoveel minuten is het opgelost.”

"Vertixo heeft geen overhead, geen eerste lijn die nauwelijks iets van jouw omgeving afweet. Het zijn allemaal techneuten die weten wat ze moeten doen om iets op te lossen."

Netwerk- en systeemspecialist bij Didata, Jan Straatman

Vooruit kijken

Hij vindt het prettig dat Vertixo proactief meedenkt en vooruitkijkt. “We moesten onlangs een nieuwe uitwijklocatie zoeken omdat het datacenter waar we zaten ermee ophoudt. Op niet al te lange termijn willen we graag naar een active-active modus voor de twee datacenters, maar op dit moment is active-passive nog voldoende. Vertixo kwam toen met het voorstel om een off-site locatie bij hen te creëren. Dat hebben ze zo ingeregeld dat we die omgeving op ieder moment kunnen oppakken en verhuizen naar een nieuw te kiezen datacenter, dat we dan als twinlocatie gaan gebruiken. We hoeven tegen die tijd niet naar een andere range van IP-adressen; daar zit natuurlijk verreweg het meeste werk in. Vertixo heeft met dit voorstel dus én een acuut probleem opgelost én een toekomstscenario ontwikkeld dat aansluit bij de groeifase waar ons bedrijf in zit.”

Langzaam maar zeker outsourcet Didata steeds meer onderdelen van de IT-omgeving naar Vertixo, zoals onlangs de glasvezellijn van het hoofdkantoor in Didam naar het datacenter in Arnhem. “Er is voor ons geen reden om voor diensten die we bij Vertixo kunnen afnemen eerst te kijken naar andere leveranciers. Een goede samenwerking kenmerkt zich door wederzijds vertrouwen. En dat is in onze relatie zeker aanwezig.”